čtvrtek 3. září 2009

Daone ITA

Italská bouldrová oblast Daone je dobrou alternativou, když v Arcu padáte vedrem na hubu.





Z italského městečka Daone se táhne vzhůru do hor údolí, ve kterém jsou rozesety žulové kameny, na nichž se dá perfektně zabouldrovat.
Už někdy předloni jsem slíbil mamce, že ji vytáhnu do Arca. Nejsem úplně šáhlej, abych strávil v rozpálenym, srpnovym Arcu celej týden dovolený, a tak jsme se cestou stavili v Zillertalu a po pár dnech v Arcu jsme navštívili Val Daone. S průvodcem od Andreye, jsme oblast našli snadno.



Obálka průvodce

Z Arca do prvního sektoru ve Val Daone je to nějakejch 60 km, takže za hodinku se to dá zmáknout, z Prahy najedete cca 780 kilometrů.



Celková orientační mapka

Průvodčíka vydalo nakladatelství Versante Sud v květnu 2009 a je v něm sedm sektorů v nadmořské výšce 850 - 1550 metrů nad mořem. Leze se zde po žule o málo hrubší než například v Chironicu. I přesto, že zuřila vedra, dalo se ve stínu, případně ráno a večer, v pohodě lézt a spolehnout se na tření.



Mapka jednotlivých sektorů

V průvodci píšou, že nejlepší lezení je v nejvýše položeným sektoru, a tak jsme jeli rovnou tam.
Nudole - sektor 7 je v místě rozevřeného údolí a je tedy pro lezení vhodný ráno a odpoledne, kdy sem již nesvítí slunce. Neprolezl jsem všechno a většinu sektorů jsem pouze proletěl, nicméně pro zdatnější jedince zde urcitě stojí za návštěvu nádherný boulder The King 7C+. Počítejte zde také se zvýšeným turistickým ruchem, zapříčiněným nedalekou farmou s možností projížďky na koních, nebo koupí sýrů. Pozitivum sektoru je možnost přespávání (aspoň tam všichni i se stany spali) a nabírání pitné vody.



Jeden ze sektorů

Mr.Nice sektor-6 se nachází v suťovisku "rodiných domků", nic moc přístup a dopady taky slabší, pouze jsem se zde porozhlédl a utekl pryč. Myslím, že tu budou ještě možnosti nových bouldrů.
Dos dei aser sektor-5. Zde jsem lezl asi nejvíc, dokonce tu měla kamera světlou chvilku a nám se podařilo natočit jeden bouldr, který musíte zkusit. Leze se tu v lese na zatím cca 30ti kamenech, ke kterým to je minutku od auta, taky se tu dá celkem poklidně bez lidí přespávat.



Část sektoru Dos dei aser




Lago, 18:12, Fiume, Subaqueo sektory-4. Některé šutry u laga byly pod vodou, další celkem pěkné v lese navlhlé, tak jsme se zde jen parádně vykoupali.
La Curva sektor-3. Lezení několik metrů od silnice jsme omrkli jen zběžně a konstatuji, že to nemusí být zlé.
Sektory-1 a 2 jsem nenavštívil.

Celkově bych hodnotil Val Daone asi takto: "No žádná hitparáda, podle průvodce občas trochu hledání, klasa celkem tvrdá, matroš bomba, prostředí paráda a hlavně se tu dá jakž takž i v létě, asi jsem tu nebyl naposled."

Jirous
AIX,trénink,training,AIX Climbing Holds, High jump holds, High jump,speed climbing hold, climbing walls,lezecké chyty,lezecké stěny,chyty,stěny,AIX, umělé chyty,umělé stěny,lezení,bouldering,posilovací desky,

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkný. Ten průvodce se dá asi koupit v Arcu nebo i někde na místě ne?Vilda

Jirous řekl(a)...

Průvodce je ke koupi v Arcu za 14,5 eur, na místě jsem to nezjišťoval.

Okomentovat