pátek 7. června 2013

Pozvánka na závody ČP v boulderingu - Teplice nad Metuji 24.8.2013

Pozvánka na závody ČP v boulderingu a výzva k diskuzi od Honzy Zozuláka.






Zdravím, Boulderistky a boulderisté, diváci, všeci…. Rád bych vás informoval o chystaném závodu Českého poháru v boulderingu v Teplicích nad Metují 2013. Každý rok čelíme kritice a i chvále, není lehké unést oboje :) . Letos se pokusíme udělat maximum pro spokojenost všech, přijde více než dokonalost, nese to sebou jistá omezení. O co půjde:

Letošní závod bude jednodenní, vše se odehraje v sobotu 24.8.2013. Chápu tlaky zmáčknout závod do jednoho dne – jedete z daleka, večer není brutál pártym druhý den šutr atd. (sice jsem zastáncem názoru…finalistům má jít víc o závod než o párty :) ). Abychom závod vmáčkli do jednoho dne, bude počet startujících omezený: maximálně 25 mužů a 15 žen. Systém výběru bude: přednost dostanou závodníci nahlášení do 10 dnů před závodem, řazeno podle průběžných výsledků letošního pořadí ČP v boulderingu. V celkovém počtu si necháváme místo na 5 až 8 divokých karet pro muže, 3 až 5 karet pro ženy. Příklad: předem se přihlásí 30 mužů, přednost dostane první dvacítka dle pořadí v ČP + 5 mužů dostane divokou kartu. Kdo se na místě nezaprezentuje, uvolní místo pro 21. v seznamu předem přihlášených.

Změnou rovněž bude přesun závodu na hřiště. Zatím to vypadá, že diváci budou muset mít vstupenku, která ale bude shodná se vstupenkou na večerní koncert (či na celý fest apod.). Závodníci dostanou vstupenku zdarma, samozřejmě platí i na večerní koncert. Předem upozorňuji na brzký start žen v 8:00 ráno. Prezenčka mužů do 9:00.

Velkým přídavkem bude střecha! Těším se, jak nebudeme muset sledovat počasí… Střecha bude mít rozměr 12 x 10 metrů, bez pódia. Střecha tak schová i velkou část diváků. Představí se nové profily, výrazně se pohne i s kvalitou a rozložením dopadiště.

Celý 30. ročník festivalu bude v TV na ČT4, z čehož závodu bude patřit 10 minut. Na vážno je předjednaný samostatný pořad pro závod na Nova Sport.

Vše píšu s předstihem, beru diskusi a připomínky. Teplice boulder 24. 8. 2013, looserům a zevlům místo nedržíme.

Honza Zozulák






17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

zdar!
takže jednoduše řečeno všichni přespolní se musí spolehnout na divokou kartu, nebo se na to jednoduše vykašlat???

Anonymní řekl(a)...

děláte si srandu? 15 holek? sorry, ale to je fakt úplně mimo... pro mě osobně, protože ČP neobjíždím to znamená, že jestli nedostanu "divokou kartu" (na základě jakého pravidla? kdo se dřív registruje nebo los???), tak smolíček pacholíček.. Teplice jsou jediný závody, který nevynechávám a teď to vypadá, že možná Teplice vynechají mě :-(

Dominika řekl(a)...

To jsou ale věci...v Teplicích jsem posledních několik let vždycky závodila a už to pro mě k fesťáku patří...a že nebudu moct závodit kvuli tomu že jsem byla tenhle rok jen na jednom ČP? ...to bych byla celkem naštvaná... Jediný co zní dobře je střecha a nový dopadiště...
Dominika D.

Anonymní řekl(a)...

Vstupny na zavody a presun na hriste? Tak to sem zvedavej, kolik prijde lidi. Ne vsichni chodej na koncerty nebo si kupujou lupen dopredu. Super atmosferu zavodu delalo velke publikum. Mam rad tu pohodu v parku, kde se da pro oddech mezi filmama, prednaskama a hospodama, pripadne nejakym leznim, courat kolem akci a zastavit se mrknout na zavody, tohle to ma sanci celkem pohrbit.
Pocet zavodniku neposoudim, jen se mi to zda dost omezujici pro ty co si tu chtej zkusit bez ambic na bednu. Zdar, Ondrej

Anonymní řekl(a)...

Teplice jsou jednoznačně moje nejoblíbenější závody, na který se nejen těším, ale i svým způsobem připravuju. Pokud by měl systém fungovat tak, jak je zde popisováno, tak je to v mých očích krok špatným směrem. Závody jsem letos kvůli zranění téměř všechny vynechal, takže to vypadá opravdu zajímavě. Na koncert já ani lidé v mém okolí (co se chodí dívat na závody každý rok)nechodí, takže další mínus.....Jednodenní závody jsou běžná věc, proč je to problém tu (dřív to v Teplicích fungovalo skvěle)...koneckonců i dvoudenní závody se dají přežít. Raději ať je systém tak jako každý rok, než tak jako výše popsaný.

Peťan H.

Anonymní řekl(a)...

to je samozřejmě krok špatným směrem pořadatelé by měli být rádi za co největší počet přihlášených.. a ne aby to byly závody pro cca 50 lidí :D to je výsměch pořadatelům .. nebo to pak v reportu pojmou stylem: učást byla dobrá sešlo se celkem 30 účastníků ( to se teď stalo na slovensku myslím svišť me to povídal) Prostě lidi zamyslete se děláte krok VZAD !!!

TK řekl(a)...

Pocet zavodniku je dost skoda. Taky jinde nezavodim a tady bych to opet rad zkusil :-( jinak co se tyce bouderu bych uvital vetsi chyty nez jen rezky ;-)

Jirous řekl(a)...

Tady odkaz na FB:
https://www.facebook.com/AIXspravce/posts/467462653342461?comment_id=2990527&offset=0&total_comments=16&notif_t=feed_comment

Anonymní řekl(a)...

Super nápad jak ten závod vylepšit za 1. omezit počet závodníků a za 2. nechat diváky zaplatit. Honzo cau a dík! Majkl

Karina Bílková řekl(a)...

No nedá mi to nenapsat trochu obsáhlejší komentář. Změny nechápu nejenom jako závodnice, ale i jako pořadatelka závodů.

Z pohledu závodníka je to totální neštěstí, když omezíš kapacitu na u nás nejnavštěvovanější závod ČP. Co to má za smysl dělat závod pro skupinku vyvolených, kterým se na předchozích závodech zadařilo a byli aspoň na 2 závodech, kde se obstojně umístili. Nedej bože, když byl někdo na konci března nemocný nebo po zranění (2 závody ČP po sobě se sešly opravdu špatně) a pak závodil jenom na Bouldru X. To se pak klidně může stát, že sice se umístíš v první polovině, ale na závod do Teplic se už nedostaneš, protože jsi podle článku looser a zevl? Promiň, ale tohle je snad nejvíc demotivující věta, kterou jsem kdy pod pozvánkou na závody četla. Přece není na tobě aby si posuzoval, kdo je a není looser nebo zevl, ale měl bys naopak otevřít závod co největšímu počtu lidí (i zevlům), aby mohli porovnat síly s těma nejlepšíma a za rok si to v rámci MHFF zkusit znovu (nebo navštívili další závod).

Z pohledu pořadatele závodu je pro mě tenhle krok taky nepochopitelný. Jako pořadatel a i jako člověk, který by rád pro lezení dělal co nejvíc, se snažím, aby se k lezení dostalo co nejvíc lidí a aby co nejvíc lidí jezdilo i na závody. Motivace je jasná: čím víc lidí, tím víc na to můžeš nalákat sponzorů, tím víc budeš mít peněz a tím lepší závody budeš moct dělat. Když se do lezení a do lezeckých závodů dostanou peníze, dostanou ty závody nový rozměr a pak se tu nebude muset diskutovat o tom, jakým systémem dělat kvalifikaci a jestli má být závod jednodenní a nebo dvoudenní, to prostě bude natolik dobrej závod, že tam všichni budou chtít jet (poučení hledejme v Mejcupu :-)).

Závody jsou motivace pro závodníky i pro sponzory a tohle je pro mě ze všech úhlů jednoznačně krok zpátky. Pokud je tam skrytá nějaká hlubší myšlenka, sem s ní, ale já jí prostě nevidím :-)

Karina Bílková

Anonymní řekl(a)...

A do prdele, vypadá to že na fesťák se letos neprokoušu.Oliváči, nechceš si to vzít pod křídla.
Jarda P.

Anonymní řekl(a)...

Jo jo beru vaše komenty. Důležitý je vysvětlit všechny fakta a uvědomit si je. Za spoustu kroků, které byste chtěli, jsme každý rok kritizováni. Úplně si nejsem jistý, že tohle má být závod, kde se kdokoliv může porovnávat se špičkou? Minulý rok třeba nebylo moc závodníků, ženských jenom 14. Ale ten před tím naopak. Dříve(za Oliváče) nebyl interní festivalový příkaz končit závod v sobotu do 19:30 (i s vyhlášením). Když přijde do Lokalu na závod 100 lidí, tak se to protáhne a pohoda, nad našim zpoždění visí pokuta v desítkách tisíc. Spočítejte, že při 70 závodnících se to do jednoho dne nevmáčkne. Víte taky, že letos „pravidlová komise“ (ve které jsem nebyl) schválila, že kvalifikace OS musí být 5 minut. To je při 70 kusech o 70 minut déle…! Pokoušel jsem se to vyjednávat a přes to nejede vlak .
Včera jsem mluvil s Vildou, napadlo ho, udělat kvalifikaci pro muže a ženy společně + pro ženy označené chyty navíc. To je zajímavá cesta a opět ušetření času. Neodpovídá to pravidlům ČP, ale rozhodně se to alespoň pokusím dojednat.
Počet lidí na závodě je přímo úměrný úspěchu závodu, ale počet lidí se nerovná jen počtu závodníků, na styl Mejcupu necílíme a nikdy nebudeme. Přesun na hřiště je nápad vzešlí i od festivalu, někteří jste první komu se to nelíbí. Jde o jakési větší přiřazení se k programu festivalu. V poslední době se ukázalo, že hřiště nepobírá tolik dešťový vody a zatím není místo kam s námi. Takže park versus hřiště je otevřený boj.
Nechci fakt nikoho urážet nebo demotivovat, jenom vím, že předminulý rok (myslím přes 50 mužů) bylo v kvalifikaci 15 borců, kteří se nezvedli ani z prvního chytu. Jenom protože pršelo a nemohli do skal, tak si zkusí osahat překližku. To ti Karin přijde OK?
Honza Z.

Anonymní řekl(a)...

Vím, co chci psát, jen nevím, kam to napsat, aby to mělo nějakou odezvu... To, že si něco napíšeme tady mezi sebou asi bohužel situaci nevyřeší. Stále věřím Honzovi, že je na naší straně (straně závodníka, lezce), ale je pouze tlačen lidmi shora, kteří tlačí na časový harmonogram fesťáku samotného, chtějí z akce, která původně byla vytvořena pro lezce, vyždímat, co nejvíce peněz a už dávno zapomněli na to, že tato akce není o nich, ale o lezení, lezcích, zážitcích a přátelství mezi lezci. Lezení je stále více populární mezi "běžnými lidmi" a je to víc a víc trendová záležitost než životní styl. To přináší i svá úskalí... Závody v Teplicích jsou nejen pro mě srdcovou záležitostí... Každý rok jsem trénoval na to, abych v Teplicích byl o něco lepší!!! Před čtyřmi a více lety jsem patřil mezi "loosery" a "zevly" a končil na zadních pozicích závodu a nyní patřím mezi "loosery" a "zevly" ve finálových bojích. Pro mě osobně je to "domácí" závod a nejoblíbenější ze všech. Ale pokud budou podmínky takové jaké jsou - vstupné na hřiště, omezení závodního pole apod. budu první, kdo se na závody vybodne a bude organizovat jinou akci, kam pozvu všechny nejen ze špičky, kteří se závodů chtějí účastnit a doufám, že se ke mně přidáte... Toto není výhrůžka, ale podnět pro organizátory, aby akci chtěli stále vylepšovat a ne naopak... Díky Jenda Šolc

Anonymní řekl(a)...

Žádná osoba pořadatele nechce nějak navýšit profit na závodě nebo na festivale (jakej tam je vlastně profit???). Určité mezery v získávání financí jsou ale vůbec se netýkají diváků nebo koncových lidí. Umístění závodu na hřišti je v jednání, byla připravená varianta, že budeme na hřišti, bez vstupného a po závodě budou lidé bez vstupenek muset mimo prostor. Nicméně umístění závodu nezmění závodnický ne/komfort (třeba na hřišti by bylo z izolace blíže záchodům apod.). Na hřišti bychom měli větší klídek a soukromí na přípravy, bohužel se tady občas krade nebo ztrácí…
Všem, kterým probleskne hlavou „Na které straně ten chuj vůbec stojí?“, chci se podílet na rozvoji závodního lezení, nasměrovat ho správným směrem, jakkoliv pomoci, myšlenkově klidně i fyzicky!!! Některé směry v minulých letech nebyly správné a dlouhodobě udržitelné, ač na venek působili jinak. Přeci víte, že jsem aktivní či bojuji i jinak než jen organizátor. V závodním lezení dlouhodobě platí, že o obecné situaci mrtě lidí rádo mluví ale skutek utek, chcete někdo něco dělat? Proč ne, dejte vědět.
Hodil jsem vše ven k diskusi ze stejnýho důvodu jako minulý rok flash kvalifikaci. OS vyhrál a překvapivě nikdo už po tom nekritizoval OS systém, původně jsem mu podle ohlasů předem nedával šanci. Pro nás organizátory je dvoudenní akce úplně nenásilná a v pohodě. Aktuální situace na festivale nabízí pouze dvě možnosti: omezený počet závodníků = jednodenní závod X neomezený počet závodníků = dvoudenní akce. Minulý rok byly zlé hlasy, že v davu byly jedinci (potenciální finalisti), kteří se nepřihlásili kvůli dvěma dnům, to mě mrzelo a přišlo mi to smutný. Harmonogram fesťáku se ještě dojednává a diskuse je otevřená.
Honza Z.

Karina Bílková řekl(a)...

Ano, to mi přijde v pořádku, jsem ráda za každého závodníka (ačkoliv tady to zní trochu kýčovitě :-)). Neumím si ze závodního pole vybrat 15 holek a 30 kluků, který budou moct závodit a tomu zbytku říct "hele sorry, ale pro tenhle závod prostě nejste dost dobrý, loni se vám nedařilo, tak vám to nepůjde asi ani letos, ne?" Jestli ty to umíš, dobře pro tebe, přijdou mi to dost nepopulární kroky a jak sám říkáš, je tam prostor k vyjednávání. Pokud se bude vyjednávat o tom, jestli holky a kluci polezou stejný bouldry, tak se pravděpodobně dá vyjednávat i o tom, jaký bude časový limit v kvalifikaci.

Uspořádat konkurenční závod je dobrý nápad, ale z dlouhodobého hlediska kontraproduktivní. Nemá smysl se proti sobě štvát a přebírat si závodníky, sponzory a diváky.

Držím palce, ať najdeš optimální variantu, která bude vyhovovat tobě i závodníkům.

Karina

Anonymní řekl(a)...

Čtu dobře? Pozvánka formou satiry, to jsem ještě neviděl:D...Honzo, nemyslíš vážně, že chceš omezovat počet závodníků. Co se zamyslet nad počtem 8 profilů, může jet zároveň kvalifikace muži-ženy a finále muži-ženy pouze s jednou přestavbou! Ano vím, jsou to další výdaje za 4 profily, ale dost by to řešilo tvoji situaci a závod v Teplicích by si to zasloužil. Ať se daří Olin K.

Anonymní řekl(a)...

Nevím jak počítáš průběh závodu, ale pokud budou 4 bouldry v kvalifikaci- s časem po 5 minutách tak za 4 hodiny musí odlézt 48 chlapů. Tam nemůže vzniknout vůbec žádná prodleva. 20 holek musí být hotovo za 2 hodiny. Začneš v 8 hodin a před třetí máš hotovo s kvalifikací a holky už můžou jít na finále. Proč omezovat počet závodníků? Stačí jen vědět kolik jich bude dostatečně dopředu a časový průběh se dá naplánovat skoro na minutu.

Okomentovat