neděle 26. května 2013

Trénink visů na aix PU tréninkové desce.

Jak viset na tréninkové desce?






Na položenou otázku existuje mnoho odpovědí a propracovaných tréninků, já zde popíši trénink, který jsem si sestavil v období zraněných koleních vazů pro něž jsem nemohl lézt. Za sebe mohu říci, že tímto tréninkem mi výrazně zesílely prsty, což neznamená, že to bude fungovat na každého. Trénink je sestaven na AIX tréninkovou desku (balknu) PU 1 a jedná se o statické visy. Trénoval jsem přibližně 3x za 7 dní a nijak jinak jsem neposiloval ani nesportoval.

Trénink, který zde předkládám se skládá ze sedmi postupných systémů visení 1 - 7. Na balkně využijete pouze pět párů chytů zvýrazněných v obrázcích níže. První část visení trvá dohromady 24 minut a chyty se postupně zmenšují, následují 3 minuty odpočinku a pak dalších 24 minut visení na postupně se zvětšujících chytech.




Rozehřejte si ruce a prsty !
Každý systém začíná rozvisením na dvou párech chytů, na vrcholových oblinách a velkých chytech pod nimi. Na obrázcích je větším písmem zobrazen čas visení v sekundách, a šikmo vpravo potom menším písmem čas odpočinku, také v sekundách. Odpočinky jsou většinou dopočet sekund do celých nebo půl minut.



Po rozvisení začínáme přikládat pod kotel a visíme na každém páru chytů 3x3 visy což dává včetně odpočinků šest minut při visech "dolů" za zmenšováním chytů. Během visení se řídíme časy visů a odpočinků popsaných v levé části obrázku.



Po dovisení první části si dáme tři minuty odpočinku a zahájíme visy "nahoru" tak abychom úplně nakonec viseli na chytech na kterých jsme začínali. Časy visů a odpočinků čteme napravo od obrázků a každý blok časů čteme shora dolů. Celý trénink by nám měl zabrat 51 minut.
Trénink je dobré začít systémem 1, pokud ho dokážete odviset tak jak je předepsáno můžete příště přejít na systém 2 a takto se pokusit postupnými tréninky propracovat na systém 7. Pokud některý systém neodcvičíte jak je předepsáno, příští trénink tento systém cvicte znovu.




Tento trénink si můžete libovolně upravovat a modifikovat podle svých potřeb. Obecně se píše, že vis delší než 5 sekund rozvíjí vytrvalostní sílu v prstech, na maximální sílu v prstech se visí cca 3 sekundy a vetšinou se přidává závaží na opasek. Úchop volte dle možností avšak u otevřeného úchopu je menší riziko zranění prstů.

Tento trénink není podložený žádnou odbornou literaturou, je podložený pouze mojí zkušeností. Nikdy se nesnažte viset přes bolest v prstech! Jakékoliv dotazy pište do komentářů a budeme rádi i za vaše poznatky a moudra.

Balknu můžete koupit na našem e-shopu nebo v kamenných krámech po celé ČR.


Jirous

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pro inspiraci... mně se docela osvědčilo i nesouměrné držení (větší + menší chyt, oblina+). Prsty si tak zvykly na menší chyty, který bych samostně neudržel.
Čus
Mates

Jirous řekl(a)...

Ahoj,
jo to je super nápad pro ulehčení pokud máte problém udržet se pouze na malých chytech.

Okomentovat