úterý 26. května 2009

Val di Mello - Melloblocco 8.-10.5.2009



Italská bouldrová oblast Val di Mello, je známa především díky Mellobloccu, každoroční akci konající se zde od roku 2004.




Malebné údolí je plné kamenů s možností pro bouldering, potenciál nových bouldrů je zde neskutečně vysoký. Leze se po žule jemnější než na Petrohradě, ale hrubší oproti Švýcarskému Chironicu. Z Prahy do Mella je to cca 900km, kemp je ve vesničce San Martino. Průvodce by zde měl být za 26,50 snadno k zakoupení a naleznete v něm informace o oblastech Valtellina, Valchiavena, Val Masino, Val di Mello a Val Malenco.



Celková orientační mapka


Mapka jednotlivé oblasti


Část sektoru


Melloblocco je víkendové setkání lezců z celého světa, lezců kteří si chtejí zabouldrovat, potkat se s kamarády, nebo si vylézt pro nějaké éčka. Po zaregistrování a zaplacení poplatku 10 eur, vám pořadatelé dají mapku oblasti, tričko, lístek do tomboly a plno reklamních přemětů. Jakožto zaregistrovaní můžete přelezením bouldru - žolíka, získat dost eur. Žolíci jsou označené bouldry a na ně je vypsána odměna 500 eur za každý. Žolíků je většinou kolem osmi pro muže a osmi pro ženy, u každého je pořadatel zapisující všechny přelezce mezi něž se pak v neděli rozdělují peníze.



Kubajz v Ok Computer F - žolikovi


Dlabis v Ok Computer F - žolikovi


Letos bylo zaregistrovaných přibližně 2100 bouldristů a celkově se jich zde pohybovalo okolo 6000, tento počet se zdá být hrozivý, ale údolí je rozsáhlé a lezci se rozptýlí na několika kilometrech jeho délky. Největší koncentrace lezců je okolo žolíků, jsou zde fotografové, přihlížející a nabušenci snažící se rozředit co nejvíce pětistovku. Na lehčích žolících je největší zloba, chyty jsou zapocené lezci nervózně čekají na svůj pokus a doufají v úspěch odměněný velkým potleskem, je to hra. Odhaduji, že aspoň jednoho chlapského žolíka okusilo tak 200 lezců, jsou to dost těžké bouldry a ne každý chce být účastníkem pokusovacího kolotoče, kdy se na bouldru střídá třeba 15 lezců.



Jorg Verhoeven v Parnassius E - žolikovi

Většinou jsou připraveny i hodně těžcí žolíci, které nezkouší skoro nikdo, Adámkovi stačily dva dny na přelezení všech osmi žolíků, s pěti se mohl pochlubit Guillaume Glairon-Mondet z Francie. Naši nejúspěšnější drtiči, Andrey, Spilkin, Kubajz a Benešák urvali dva bouldry, já utrápil jednoho.



Míra


Jirous


Lahvi

Mezi ženami zadiktovala Silva Rajfová a přelezla všech osm ženských žolíků, což se povedlo ještě dalším pěti ženám. Ajka Zemanová dala tři se slovy: "já některý ani nestihla zkusit"



Giovanna Pozzoli v Heroes P - žolikovi


Ajka v Heroes P - žolikovi


Katka v Hurricane O - žolikovi

Ve Val di Mellu si zaleze opravdu každý, bouldry jsou tu lehké, težké, střední, stropem, kolmáčem, rajbem, leze se po lištách, oblinách, stiscích, po dírkách výjimečně. Počasí je potřeba konzultovat s předpovědí, jste v horách a tak zde může být fajn i v červenci, nejlepší podmínky ale budou na jaře a na podzim. Na Mellobloccu je opravdu fantastická a jedinečná atmosféra lezeckého prostředí, siláci, technici, podivíni prostě všichni co je baví lézt, jsou zde pohromadě a vzájemně se povzbuzují k lepším výkonům.



Hanka


Smržák


Vojta

V průběhu Mella, probíhají různé doprovodné akce jako například, možnost zapůjčení si nových modelů lezeček od La Sportivy, slackline, nebo odpolední promítání a besedy známých lezců, na večer je připravena párty s DJ's. My jsme si udělali večer s kytárkou a setřeli jsme tak rosu z kolejí, a nechali se vést cestou svou až tam kde končí, dokud nám síly stačily.



Dlabis


Lahvi


Boulder


Mapka oblasti s vyznačenými žolíky

Velká mapka oblasti s vyznačenými žolíky. 5,7 MB

V neděli odpoledne po lezení si v pořadatelském centru štastnější lezci vyzvednou odměnu za vylezené žolíky, ti nejlepší jsou pozváni před publikum a jsou veřejně pochváleni. Po vyhlášení následuje tombola o věcné ceny jako jsou stany, bouldermatky, spacáky, batohy či trika. Letos se mezi lidi naházelo stylem "poperte se", něco okolo dvou set mágo kostek a někteří jedinci si do Práglu odvezli i čtyři kusy. Mello letos opět nezklamalo a příští rok se zase těšíme.

Stránky pořadatelů Melloblocca: http://www.melloblocco.it/


Foto 005-017: Jarda Straka


Jirous

AIX,trénink,training,AIX Climbing Holds, High jump holds, High jump,

speed climbing hold, climbing walls, lezecké chyty,lezecké stěny,chyty,stěny,AIX, umělé chyty,umělé stěny,

lezení,bouldering,posilovací desky,

1 komentářů:

Jirous řekl(a)...

To vypadá klidně...

Okomentovat