pátek 22. srpna 2014

Nové chyty: Spume Paddle, Spume Big Slopers, Spume Small Jugs 2, Cosmix 6, Fatboys - Bill, Bud, Bob

Článek o našich nových lezeckých chytech nejen ve Spume designu.






Chyt Spume Paddle je už podle názvu takové velké pádlo, jeho délka je 78cm a svým oblejším tvarem není určen do velkých převisů. Spume design je hodně složitý a propracovaný a tak i výroba modelu jako předloha pro tento chyt zabrala hodně času. Model prošel několika fázemi přepracování. Paddle má kromě montážního otvoru pro šroub M10 tři otvory pro pojišťovací vruty zabraňující otočení chytu a je vyroben z polyuretanu technologií Holoubek. Holoubek je odvozeno od anglického Hollow back což znamená, že chyt je zespodu dutý, aby se co nejvíce ušetřil materiál potřebný pro výrobu.



Spume Paddle má mnoho možností úchopu a obzvláště zajímavé je lézt po něm "na sokola" takže na chytu měníte ruce nad sebou ve stejném směru. Paddle je oblinou, kterou se budete snažit tisknout a budete hledat kde by jste chyt uchopili jako lištu.







Další dva lezecké chyty ve Spume designu jsou Spume Big Slopers, jsou to dvě velké obliny. Na vymodelování těchto dvou chytů si našel čas Andrej Chrastina a jsou to tak po dlouhé době tvary od něj. Opět budete na oblinách hledat místa pro úchop, která pak budete držet více jako lištu než oblinu.



Tyto dva lezecké chyty si nejvíce užijete v 45° převise. Obliny jsou vyrobeny z polyesterové směsi technologií Holoubek a na obou chytech je také otvor pro pojišťovací vrut proti otočení.





Dvanáct pozitivních chytů ze setu Spume Jugs 2 využijete ve velkých převisech nebo jako dětské chyty. Svojí malou podstavou jsou tyto lezecké chyty vhodné pro montáž na laminátové nebo jinak hodně tvarované stěny. Velkou výhodou lezeckých chytů ve Spume designu je fakt, že je na stěně lezci včetně lezoucích dětí snadno rozeznají, pokud je lezecká cesta stavěna pouze z chytů ve Spume designu a není poblíž další taková cesta.



Lezecké chyty Spume Jugs 2 jsou vyrobeny z polyesterové směsi.







Dalším novým setem lezeckých chytů je Cosmix 6 a je složen ze sedmi chytů. Tři z těchto chytů jsme testovali v pražském Boulder baru již před několika lety jako pokračování setu Cosmix 4, náročnost a pracnost při výrobě modelů tyto chyty uvrhla do zapomnění a až letos jsme set doplnili o další chyty a spustili jsme výrobu. Tyto chyty jsou specifické nejednoznačným způsobem úchopu a každý lezec si musí najít ten svůj, jemu nejvíce vyhovující úchop.



Tyto lezecké chyty jsou určeny do mírných převisů, ale i ve větších sklonech najdou svoje uplatnění a oblibu mezi lezci. Rozhodně se nejedná o chyty do "pádlovaček" kde se leze jako po žebříku.





Chyty Fatboy brothers pro nás vymodeloval náš kamarád Robert Leistner z Německa. Robertovi jsme dodali modelovací materiál a z hotových modelů, které dovezl jsme vybrali první tři do výroby. Fatboy brothers jsou veliké lezecké chyty vyrobené z polyuretanu technologií Holoubek. Materiálu na výrobu těchto chytů padne opravdu hodně. Na chytech jako první lezla německá reprezentace během soustředění před mistrovstvím světa v boulderingu v Mnichově 2014. V Mnichově je jedním ze stavěčů právě Robert a po Fatboyích se tam samozřejmně lezlo.



Fatboyové jsou velké obliny s možností uchopení také na lištu v místech kde jsou na těchto lezeckých chytech charakteristické bradavice. Tyto chyty si pro jejich velikost nekoupí každý, ale na každé stěně a hlavně na každé bouldrové stěně se stanou tahákem pro většinu lezců. Je požitek si tyhle monstra osahat. Otvory pro pojištovací vruty jsou u takto velkých chytů nutností.














Vlastností všech polyuretanových chytů je větší měkkost a pružnost, takže chyty je možné montovat i na méně rovné povrchy. Vzhledem k těmto vlastnostem polyuretanových materiálů není vhodné používat při jejich čištění ocelové kartáče z důvodu vyhlazování povrchu chytů! Je velice málo pravděpodobné, že by se vám podařilo polyuretanový chyt zlomit běžným používáním a zatěžováním.

U všech našich nových chytů jsme použili systém podložky "dual washer", který umožňuje montáž jak klasickým šroubem M10 s válcovou hlavou, tak šroubem M10 s hlavou kónickou. Tento dual systém jsme postupně zavedli i u ostatních našich chytů.



Chyty si můžete objednat na našem e-shopu.

Jirous

0 komentářů:

Okomentovat