pondělí 12. dubna 2010

Santa Gadea de Alfoz - bouldering in Spain

Bouldering ve Španělsku? Píseček? Máme dobrej tip, tak jedem.





Březen 2010
Fontáč už s Kubou celkem známe a tak nás zlákala vidina tří týdnů v doporučované bouldrové oblasti Santa Gadea. Pojmuli jsme to jako jasnou věc a přípravu jsme trošku oželeli. Po dvou tisících kilometrech jsme dorazili do vesničky Santa Gadea de Alfoz a tak nějak po paměti jsme z ní vyrazili po silničce směr skály.



Skály jsme našli rychle a bylo jich hodně, jediné co chybělo byl nějaký očištěný směr. Nikde žádný lezený boulder. Počasí bylo ideální a chuť lézt rostla.
Nakonec jsme našli cosi osoleného, ale to rozhodně nenaplňovalo naše očekávání. Po dalších pár hodinkách hledání jsme se rozhodli najít zpátky v Gadei bar, kde měl být jakýsi sešit s popisem bouldrů a další informace.



Bar jsme našli díky podezřelým osobám lezeckého vzezření motajících se kolem. Ukázalo se, že to jsou oblastní čističi a bouldrotvůrci chystající se do skal. Slovo dalo slovo a my jsme se na ně nalepili jako holub na prst a jeli za nima do skal.
Bylo to celkem blízko, kolem radnice s teploměrem dozadu po prašný cestě až na její konec nad skalami.



Pablo Hernado a Javier Meng nám byli velkým přínosem, Pablo nám ukázal v sektoru Mordor místní perly a vysvětlil značení bouldrů barevnými flíčky. Zelené pětky a míň, modré šestky, červené sedmy, a černé bomby.



Vyhlédli jsme si pár směrů a pustili se do broušení bříšek. Mordor, kde jsme lezli, je sektor se samostatně poházenými pískovcovými kameny výšky od tří do šesti metrů, materiál je celkem tvrdý písek, ale stejně dokázal místy zasolit. Oblast se skládá zatím z cca osmi sektorů.
Všude je tu dost nepříjemný nízký porost s bodlinami, takže sandále mohou být problém.



Večer jsme po lezení zašli s borcema do baru a omrkli ten jejich sešit, byl v něm improvizovaný průvodce a všelijaké další novinky z místního lezení. Nechali jsme si na mapě ukázat ještě nějaké okolní oblasti, než nás průvodci opustili.



Stan si tu postavit můžete, ale je potřeba ho ráno zbořit, aby jste s ním nikoho nedráždili. My jsme spali kousek pod parkáčem ve skalách pod převískem, večer začínalo nepříjemně pofukovat s občasným deštíkem.



Noc byla celkem ostrá stejně jako všechny následující, foukalo, byla kosa a občas sprchlo.



Ladili jsme spací místo pod všema možnýma převisama, ale nikde žádná hitparáda. Když fouká tak se moc neschováte, před deštěm taky ne a v létě bude stinné lezení k pohledání.



Prošel jsem si ostatní sektory a dostal hrůzu, co tu budeme tři týdny dělat. Je tu docela silný potenciál nových sektorů a bouldrů, všude kam oko dohlédne jsou nějaké skály, při bližším průzkumu už to není úplně ono.
Bouldry jsou tu po lištách, oblinách a dírách, často s těžkým výlezem.



Silný vítr a nepříznivé počasí nás nakonec donutili udělat rozhodnutí a přesunout se do 500km vzdáleného Albarracínu.
Zpětně jsem se docela zasmál nad situací, kdy mně v těžkém výlezu 7Ačka uletěla přikolíkovaná bouldermatka, následovalo přistání do podmáčené trávy, sníh tu prý ležel ještě před dvěma týdny.



Suma sumárum nemá cenu se sem trmácet takovou dálku pokud chcete lézt jen zde, rozhodně ne prozatím.
-Prý se chystá nějaký průvodce.
-Zatím dostupné informace jsou v baru v Santa Gadea a na webu Javiera: http://javiermeng.blogspot.com/
-Spát se dá skoro kdekoliv v přírodě, přestože to tu jsou většinou soukromé pozemky, stan ale ráno bourejte. Kemp je v nedaleké vesničce Arija.
-Voda teče v kašně v Gadei.
-Leze se po pískovci.






Více informací o oblasti a okolí.



Natočili jsme zde nějaké pixely, které postupem času dodám.


Jirous
AIX,trénink,training,AIX Climbing Holds, High jump holds, High jump,speed climbing hold, climbing walls, lezecké chyty,lezecké stěny,chyty,stěny,AIX, umělé chyty,umělé stěny,lezení,bouldering,posilovací desky,

2 komentářů:

Jirous řekl(a)...

Průvodce se chystá a měli by v něm být oblasti:Santa Gadea, Las Tuerces a Resconorio.
Více info na: http://www.guiasdebulder.es/

Jirous řekl(a)...

Průvodce Santa Gadea ke koupi v odkazu
http://www.holdsmarket.com/cs/knihy/689-pruvodce-gadea-y.html

Okomentovat