pátek 16. dubna 2010

Dřevěné campus lišty

Na začátku všeho byl Wolfgang Güllich.





Campus board vymyslel Wolfgang roku 1988 jako tréninkovou přípravu na přelez cesty Action Direct ve Frankenjuře. První Campus board byl na vysoké škole v tělocvičně s názvem Campus Centre, odtud také pochází název této tréninkové pomůcky. Campus-boarding je nyní běžnou tréninkovou metodou sportovních lezců.



Campus lišty AIX vyrobené z polyesteru máme v naší nabídce již řadu let. V průběhu doby jsme provedli modifikaci tvaru i povrchu.
Jak jsme na našich lištách sami trénovali, tak jsme dospěli k závěru, že campusové lišty ze dřeva jsou pro trénink mnohem vhodnější. U campusových lišt není potřeba, aby se podobaly skále, jako je tomu u chytů. Hlavně jde o povrch lišt – dřevěný je mnohem příjemnější a je možné pak trénovat mnohem déle a intenzívněji ve srovnání s kompozitem, u kterého člověk často skončí kvůli bolesti.
Testovali jsme různé druhy dřeva, rádiusy zaoblení a velikosti. Výsledkem jsou NOVÉ dřevěné AIX lišty – „CampusWood“ lišty ve třech velikostech –č.1- 22mm, č.2- 28mm a č.3 -35mm. Jako nejlepší dřevo se nám osvědčila lípa – její dřevo je relativně měkké a příjemné na dotek, dobře saje pot a nesmeká tolik, jako tvrdé dřevo. Jehličnany mají zase ostrá „léta“.
Jedna strana lišty je vždy pozitivní a druhá je oblá. Použití té které strany je dané sklonem campusové desky, schopností trénujícího a zaměřením tréninku, sklon campusové desky doporučujeme 10-20 stupňů. Rádius zaoblení je různý a je závislý na velikosti lišty. Na lišty v žádném případě nenanášejte žádnou barvu, lak nebo mořidlo. Čisté dřevo s použitím magnézia poskytuje nejlepší tření a je nejlepší pro trénink.
Lišty jsou 40cm dlouhé. Tato šířka je dostatečná pro ručkování i obouručné dynamické přeskoky a taky je ideální pro montáž na standardní rozměr překližkových desek (125x250cm).
Velikou výhodou AIX CampusWood lišt, ve srovnání s původními z kompozitu, je kromě výše uvedených výhod materiálu také cena. Lišty nabízíme v sadě po 5 kusech, v ceně jsou též vruty pro montáž.

Trénujte tvrdě, ale s rozumem! Campus board nabízí velice intenzivní formu lezeckého tréninku a nedodržením základních pravidel pro rozcvičení a odpočinek, může způsobit zranění šlach a vazů.




Andrey
AIX,trénink,training,AIX Climbing Holds, High jump holds, High jump,speed climbing hold, climbing walls, lezecké chyty,lezecké stěny,chyty,stěny,AIX, umělé chyty,umělé stěny,lezení,bouldering,posilovací desky,

0 komentářů:

Okomentovat