pátek 19. prosince 2008

Tři závodní víkendy


Tři víkendy - tři závody. Tak nějak popíšu, jak jsem vnímal uplynulé tři závodní víkendy. První víkend 29.-30.11.2008 se uskutečnilo na smutné stěně v Praze MČR v lezení na obtížnost.
Závodu se zúčastnilo celkem dost závodníků, nicméně do semifinále se postoupit dalo. Formu potvrdil Benešák a pár dalších borců, na chybu doplatil Olivka a Culda, kteří šlápli za pásku pod druhou expreskou. Páska tam byla, na internetu se to probíralo, ale chyba v tu chvíli byla na straně závodníků, a tak nám Olivka a Culda ukážou na co mají snad jindy. Odlezlo se semifinále a Kubajz postoupil přesto, že nelezl vůbec svůj standard, Jirka Lautner zalezl taky parádně,
ale na postup to nebylo.



Finále bylo pod taktovkou Mrázy za nímž skončil Martin Stráník a Kubajz.
Celkově závod proběhl v pohodě, jen pro diváka bylo finále v kolmici nuda, stavěči si mohli odpustit vynucené nástupové kroky a pořadatel urychlit vyhlášení výsledků. Rychlost nekomentuji protože to minimum závodníků za to nestojí. Snad jen, že vyhrál Libor Hroza, který se této disciplíně intenzivně věnuje. Pak se dění odsunulo na internet a to už jsou jen dorty.



Druhý víkend, respektive v sobotu 6.12.2008 se konal Mejcup. Mejcup je pojem, ale starej Chýška cup byl takovej punkovější, současná profesionální podoba má však blíže k závodům. Pamětníci dodnes vzpomínají na bouldry přes sudy, náskok do bouldru přes trampolínu, z níž se Ivo Kašpárek neuměl odrazit a hlavně na pozávodní párty se striptérkami, co si nechtěly dostatečně pohrát se salámkem, nepřijímaly řetězy buřtů a vysvlékaly beznohé borce. Závodníci se je pak snažili trumfovat všelijakými vylomeninami, přes nošení na rukou začínaje a pálením židlí v krbu končíc. To taky býval (Chýškacup) Mejcup.




Letos byl zvolen nový systém, lezlo se na třech místech zároveň a bylo na závodnících co kdo, kde a jak poleze, času na bouldry bylo hodně, nakonec se ukázalo, že bylo potřeba vylézt na co nejméně pokusů devět z jedenácti bouldrů. Adámek dal vše, dalších dvacet jedna borců pak devět kousků, smutnější z nich koukali na finále z hlediště, čímž podpořili atmosféru totálního kotle pro finalisty. Byla to mela a postupně na rukách plovoucí Kubajz, Lautna a Andrey si přičichli nebo si připomněli, pocity plavání z dřívějších ročníků. Po vyhlášení vítězů spustily kapelky a každý jak uměl nebo chtěl, zahájil intoxikaci tělesné schránky. Policejní razie na alkohol u nezletilých zahnala pár děvčat pod pódium, kde v klidu přečkaly, jiné vyhecovala k mocnější konzumaci. Není tedy divu, že jste na Flédě, kde se finále a následná párty odehrávala, mohli potkat spící, popřípadě v klubíčku sedící, značně unavené jedince. Proběhla stávka DJů, nějaké ty tanyny a kolem páté se Fléda začala vyprazdňovat. Jeden jedinec chytil druhý dech a cestou do postele se zastavil zalézt si na bloku u sámošky, což bylo jedno ze závodních míst a nutno dodat, že na něj vedly nejhezčí bouldry dne.



Na třetí víkend 17.12.2008 bylo naplánováno MČR v boulderingu, lezlo se opět na smutné stěně v Praze a bylo to fajn. Doubravák postavil celkem silové dardy a kdo neuměl patičkovat, neměl ve finále šanci. Zde opět potvrdil své kvality Jirka Lautner a měl asi nejblíž k vylezení nejtěžšího problému. Celé finále probíhalo za perfektní atmosféry přesto, že diváci museli mezi bouldry migrovat. Zaslouženě vyhrál Martin Stráník, v holkách pak díky lepšímu výsledku z kvalifikace Věrka Kostruhová před Silvou Rajfovou.



Naladěná na nějakou tu družbu, odebrala se po finále slušná část startovního pole směr Hlubina na Smíchově, zde rezignovala servírka poprvé když místo avízovaného počtu 10 - 12 přišlo lidí asi třicet. Druhá rezignace přišla při placení, kdy jsme se museli složit na jeden hromadný účet. Potřetí už to bylo skoro na slzy, když byla nařčena, že nám připsala na účet nějaké to pití a jídlo navíc. Z Hlubiny se dále pokračovalo do Shadow na roztočené gramce, zde se trošku zatrsalo a nad ránem šlo spát, každý jak uměl a byl schopen.




A jedno vidjko na TY TRUBKO, aby bylo jasno kdo měl na svědomí finále :

MEJCUP 2008


Foto: Jarda Straka - Balboáč & Marty

Jirous
AIX,trénink,training,AIX Climbing Holds, High jump holds, High jump,speed climbing hold, climbing walls, lezecké chyty,lezecké stěny,chyty,stěny,AIX, umělé chyty,umělé stěny,lezení,bouldering,posilovací desky,

0 komentářů:

Okomentovat